onsdag 31 juli 2013

jag hjärta internet

Nu närmar det sig skolstart, vi lärare har ungefär 2 veckor kvar innan det är dags att ställa in sig på skolorna. Eleverna har sedan ytterligare nästan 2 veckor då de kan vara hemma, ligga på sofflocket, njuta av att vara lediga samt äta syrlig rabarberpaj till mellanmål.

Något som jag vill rekommendera, nu när det är så många elever som ska få egna datorer är statens medieråds jag <3 internet. Det är en lärarhandledning och kopieringsunderlag som heter jag <3 internet - dina rättigheter och skyldigheter online. Exempel på frågor som materialet tar upp är; hur är jag en bra kompis på nätet? Var går gränsen för vad som är acceptabelt att lägga ut på nätet? Vad säger lagen och vad händer om man gör något olagligt på nätet? 

Jag anser det viktigt att vi undervisar våra elever om internet, att vi ser det som en ny skolgård. Att vi ser på internet på samma sätt som vi gör på skolgården, hur är man en bra kompis där? vad är okej att säga till en kompis?

Min klass fick datorer i våras och vi har påbörjat arbetet med jag <3 internet men vi är långt ifrån klara med materialet och kommer således att arbeta med det i höst också. Fördelen med materialet, enligt mig, är att det blandar olika arbetssätt såsom filmvisning, diskussioner och eget arbete och framförallt reflektion.


Något som kan vara bra att veta är att statens medieråd tillsammans med andra aktörer som till exempel Kolla källan (skolverket)BarnombudsmannenMyndigheten för samhällsskydd och beredskap och Rikspolisstyrelsen gjort materialet, de står alltså inte enbart själva bakom det utan har gjort arbetet med andra. Vill du veta vilka fler som arbetat fram materialet finner du dem på jag <3 internet. Jag <3 internet har kopplingar till Lgr 11.

fredag 19 juli 2013

Vill du bli bättre på bedömning?

I mitt flöde på twitter blev jag uppmärksammad på att Skolverket tillsammans med Karlstad universitet och högskolan i Lillehammer tagit fram en kurs om betygssättning i år 4-6. Detta går att läsa på Skolverkets hemsida "Kursen motsvarar en studietid på ca 30-40 timmar och är uppbygd på teoretiska avsnitt, filmer, och texter, varvat med praktiska moment som du genomför med dina elever. Varje steg inkluderar frågor, reflektioner och självvärderingar. Efter avslutad kurs erhålls ett intyg från Karlstad universitet".

Visst låter det spännande? Med min devis; utbildning och kunskap är aldrig tungt att bära så kan ni gissa på vad jag kommer att göra i höst!


torsdag 11 juli 2013

Bloggtips

Som ni märker är det lite semester nu på bloggen, men jag vill ge er ett tips på en blogg som jag tycker är läsvärd. Bloggen heter Vi ses i skolan och skrivs av Malin Larsson som arbetar som högstadielärare. På bloggen finner du fina tankar, tips till flipped classroom samt en hel del matnyttiga länkar. Så släng dig i hängmattan med läsplattan och låt dig inspireras!


tisdag 2 juli 2013

Google Apps for Education


I dagarna blev det klart att Nyköping kommer använda sig av Google Apps for Education för alla kommunala grundskolor. En mycket glädjande nyhet, trots tidningens vinkling, som möjliggör kollaborering i realtid, delning av dokument och kalendrar, 25GB lagring i inkorgen, text- röst- och videochat och mycket mer. Med andra ord: glöm e-postning av filer fram och tillbaka.

Vi har tidigare här på bloggen skrivit om hur du kommer igång med Google Drive (som är en del av Google Apps for education) och hur du där kan skapa självrättande förhör. Ett exempel på hur teknologi både kan spara kopieringspapper och tid.

Vill du redan nu, oavsett om du är elev eller pedagog, lära dig mer om hur man använder både Google Drive och de övriga produkter som ingår i Google Apps for Education så föreslår jag att du surfar till learn.googleapps.com.  Där hittar du information om hur du kommer igång och använder respektive produkt, först och främst som nybörjare men där finns även material som gör dig till en mer avancerad användare.