fredag 31 maj 2013

Sketchup - skapa 3D-modeller

2006 köpte Google Sketchup av @Last Software och redan samma år släppte de en gratisversion av programmet. Förra året sålde Google vidare Sketchup till företaget Trimble men programmet förblir gratis även om det finns en Pro-version som har lite mer funktioner. Bägge versionerna av Sketchup är kompatibla med Google Earth vilket betyder att om man skapar en modell av något, t.ex Cheops-pyramiden, så kan man placera den på rätt ställe i Giza i egypten och därefter visa den i Google Earth.

Att bygga de 215 våningarna, eller 200 om man vill att den ska se ut som idag, av pyramiden är mycket lättare än man tror, då den så kallade push/pull-tekniken gör det riktigt enkelt. Att bygga en pyramid är också ett utmärkt sätt att lära sig grunderna i programmet.

Det finns riktigt bra material, både i text i video, på Trimble's hemsida.Det finns också ett 3D warehouse att ladda hem färdiga modeller ifrån, dit man också kan ladda upp sin egna alster. Har man gjort riktigt bra ifrån sig kan de till och med bli godkända av Google så att de visas per automatik i Google Earth om man har "visa 3D-byggnader" aktiverat.

Förra året skapade jag Stigtomta skola med Sketchup och laddade upp byggnaderna till 3D warehouse så nu kan man se skola i Google Earth. Nedan syns en bild på hur skolan ser ut i programmet och vill du se hela skolan i Google Earth så klicka på bilden och öppna filen. Naturligtvis måste du ha Google Earth installerat och programmet hittar du här.



onsdag 29 maj 2013

Gör bilder mer intressanta med ThingLink



Med Thinglink kan man lägga till interaktivitet till bilder. Med interaktivitet menas att man kan addera bilder, filmer, musik, text m.m. för att göra bilderna mer intressanta. Det går till så att man i egna valda punkter på själva bilden lägger till en funktion, t.ex. en länk till en youtube-video. När du sedan för musen över denna funktions video-ikon så startas videon i en "bubbla" ovanför bilden. På så sätt kan man använda denna gratistjänst till att göra bilder mycket mer intressanta och informativa än om man hade lagt till motsvarande information bredvid bilden på t.ex. en hemsida eller blogg.

Man kan t.ex. skriva information om specifika personer på ett fotografi där informationen visas då man för musen över respektive person. Det går också att låta en karta vara bild och då lägga till fotografier på huvudstäder, text om kända slag, berättarröst om de sju underverken eller varför inte en film om hur inkaindianerna kunde bygga Machu Picchu. Möjligheterna begränsas endast av fantasin.

När man är färdig går det att dela sin interaktiva bild på bloggen, facebook via mail samt på ytterligare ett antal sätt.





tisdag 28 maj 2013

Europas barnhörna


I Barnhörnan på europa.eu kan elever spela sig till kunskap både om EU som helhet men även lära sig vilka rättigheter man har som barn. Förutom att spela så går det också att lära sig mer om EU genom att, via en interaktiv karta, klicka sig fram till fakta om respektive land. På samma webbplats finns också det så kallade Lärarrummet där målet är att underlätta för lärare att hitta material som går att använda i undervisningen. Lärarrummet är uppdelat i ålderskategorier där varje kategori innehåller material som naturligtvis tar upp EU-kunskap men också andra områden såsom t.ex. konsumentkunskap, språk, mat och säkerhet.

måndag 27 maj 2013

Wideo - skapa animerad film gratis



Med Wideo kan man skapa animerad film online och det är till och med gratis. Tjänsten är just nu i Beta-stadiet, vilket betyder att den inte riktigt är färdigutvecklad och att det kan hända att saker inte beter sig som man tänkt sig, men det var inget som märktes när jag prövade.

Den första filmen man skapar så får man hjälp av själva videoredigeraren för att komma igång med de olika funktioner som finns att tillgå. Varje funktion blir då förklarad ihop med att man skapar en kortare film som enbart har till uppgift att ge dig grunderna för att skapa en mer avancerad film i nästa steg. Det finns färdiga objekt, alltså "gubbar", symboler, geometriska figurer och andra saker, att använda sig av men det går även att ladda upp egna sådana om man vill. Det finns även färdiga bakgrunder och ljudspår att lägga till för att ge filmen en ännu mer professionell touch men även för dessa ändamål kan man ladda upp egna alster om man så vill.

Med gratis-konto så kommer man långt, det "enda" man får med pro-konto är att man kan ta bort Wimeos logo och information i slutet av filmen samt att man har möjligheten att ladda ner den färdiga filmen till sin dator.




http://wideoo.com/explore

söndag 26 maj 2013

Screencast-o-matic



I inlägget om att göra din egen blogg skrev jag om skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar - ett verktyg som  hjälper dig med detta är screencast-o-matic. Eleverna kan själva arbeta med screencast-o-matic, de kan man läsa in antingen sin bloggtext så att man på bloggen både kan läsa inlägget, men också få det uppläst. Screencast-o-matic filmar skärmen samtidigt som du läser in texten. Du själv kanske vill göra en flipped classroom-film där du vill ha dataskärmen i fokus, visa ett program eller ett arbetssätt - då kan jag rekommendera att prova denna tjänst.

torsdag 23 maj 2013

Gör din egen blogg!

Vill du skapa en klassblogg eller varför inte en bokblogg? Vill du ha en tjänst som är utan reklam, vilket kan vara bra så att eleverna inte konfronteras med saker som inte riktigt är rumsrena, så är moobis.se något för dig. På moobis kan du vara en nybörjare, bloggarna där är redan layoutade - du behöver bara välja tema, det vill säga hur bloggen ska se ut. Du kan även från början bestämma mall, det finns färdiga mallar för exempelvis resebloggar och klassbloggar. Så  välj mall och tema - sedan är det bara att ta med klassen på en härlig bloggresa!

I lgr 11 står det i centrala innehållet att "eleverna ska få strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar." En sorts text är blogginlägg och varför inte se till att eleverna får läsare till sina texter, att författare vill ha läsare är ju ingen nyhet, eller hur! I citatet ovan, från lgr11, står det om skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar - och hur jag tänker kring det i en blogg återkommer jag till i nästa inlägg!


onsdag 22 maj 2013

Names in a hat



För ett tag sedan berättade jag om Random name selector en tjänst på nätet där namn blir slumpvalt framlottade. Fick för ett par veckor sedan nys om en liknande tjänst, men som man använder på sin platta, för ipad heter appen Names in a hat och för android Draw names from a hat. Appen går ut på att alla namn som finns i gruppen skrivs in i appen, sedan är det bara att dra fingret över plattan så får du upp ett slumpvalt namn. Har du fler klasser du ska lotta fram namn i? Inget problem, du kan spara listorna - du slipper skriva in dem igen och igen och igen.

tisdag 21 maj 2013

PDFescape - släpp taget om kopiatorn


Det papperslösa samhället har väl varit på gång nu sedan 90-talet men det går minst sagt trögt. Aldrig har det väl kopierats så mycket papper som nu. Många av de stenciler som kopieras eller skrivs ut inom skolan har att göra med att eleverna ska skriva svar på frågor eller skriva text gällande stencilens innehåll på pappret för att sedan lämna in det till läraren. Med PDFescape kan man ladda upp inskannade / hemladdade / egenskapade pdf-filer (men tänk på upphovsrätten) och där redigera dessa online.

Man kan då, till exempel, lägga till så kallade formulärfält vilket ger den färdiga pdf-filen ifyllningsbara fält, vilket är precis det vi vill åt. I dessa fält kan då eleverna, med pdf-filen öppnad i gratisprogrammet Acrobat Reader, fylla i det som efterfrågas på precis samma sätt som de skulle gjort på stencilen. Och istället för att göra lärarens kateder ännu mer full av papper så kan de maila in sina ifyllda pdf-filer.

Andra saker man kan göra i PDFescape är att lägga till text och bilder, ta bort en sida (facit på frågorna vill man ju inte ha med), slå ihop pdf-filer med mera. Men för att komma bort från det eviga kopierandet av stenciler är formulärfunktionen klockren! Den färdigskapade filen går att ladda ner till datorn för vidare spridning till de du önskar dela den med.

måndag 20 maj 2013

Skräddarsy dina egna stenciler

För ett tag sedan fick jag tips om worksheetworks, en sida där man kan göra egna stenciler i olika ämnen, som till exempel engelska, geografi och matematik. Du kan också göra stenciler på svenska, det kräver dock att du gör mer arbete själv. Det är ingen sida som eleverna kan arbeta med på datorn, men en sida där du kan få lite ideér eller en stencil där eleverna ska leta reda på adjektiv i engelska meningar. Som vanligt, det gäller ju allt, behöver du ha ett kritiskt öga, sidan är under utveckling så allt finns inte att tillgå än.




söndag 19 maj 2013

Voto.se - omröstning online



Med Mentimeter.com så kan man få snabba svar på en fråga och se resultatet live så fort eleverna ger sitt svar på dator, surfplatta eller smartphone. Om man har prokonto (som kostar pengar) på Mentimeter så kan man länka flera frågor med varandra och således låta eleverna svara på många frågor i rad. Om man däremot inte är villig att ta kostnaden för en sådan tjänst så finns det en svensk gratistjänst, Voto.se, som möjliggör nästan samma sak. Man kan där länka flera frågor till varandra och resultatet på omröstningen, eller vad det är man frågar om, syns i realtid direkt på en speciell publik sida. Med länkning menas att eleven inte ser alla frågor på en gång utan man besvarar en fråga och först när man gjort det går man vidare till nästa sida med nästa fråga. En liten nackdel med voto.se är att resultaten presenteras inte live fråga för fråga utan det är först när alla länkade frågor är besvarade som resultatet visas. Men med tanke på att tjänsten är gratis så är det ändå acceptabelt.

lördag 18 maj 2013

Tankekarta

För ett tag sedan skrev jag om popplet - en sida där man kan göra tankekartor. En konkurrent till popplet är mindmeister - en väldigt enkel tjänst där du kan göra dina egna tankekartor. Precis som popplet måste man ha ett konto för att kunna använda. Mindmeister är väldigt enkelt att använda, du skriver in namnet på tankekartan i den cirkel som finns i mitten av sidan och sedan klickar du bara i bakgrunden så kommer en ny cirkel upp.

I mindmeister kan du använda bilder, du kan dels använda tjänstens egna bilder men även ladda upp de du fotat själv. Det betyder att även yngre elever som ännu inte kan skriva och läsa kan göra egna tankekartor online. De kommer säkerligen att behöva hjälp, men jag tänker mig ändå att de har lättare att använda tankekartan om den består av bilder.



Skapa egna geografispel med UMapper



Att spela sig till kunskap kan vara ett roligt sätt att lära sig på. Med UMapper kan man skapa egna geografispel där den som spelar ska klicka så nära som möjligt den efterfrågade platsen. Riktigt enkelt är det att skapa spel som handlar om städer, då räcker det med att skaparen av spelet sätter en "pinne" på stadens plats på kartan för att den ska komma med som en fråga. Om man däremot vill ha med hela sjöar och vattendrag så går det åt lite mer jobb, då måste man använda polygon-verktyget för att måla in areor så de täcker de områden man vill ha med i spelet. Vill jag tex. ha med hela Dalälven så måste jag "måla" in hela älven med ett hundratal klick. Man väljer själv vilken typ av karta som ska visas när man spelar spelet, vanlig "ritad karta", satellitvy eller terräng. Det finns ett flertal karttjänster att använda sig av varav Google, Microsoft & Yahoo alla ingår.

Här nedan kommer ett av de spel jag hittills skapat.

Följande spel har jag hittills skapat:
Svenska städer
Svenska sjöar och vattendrag
Europeiska huvudstäder
Europas länder






torsdag 16 maj 2013

Clippingmagic - molntjänst som tar bort bakgrunder



Vill man ta bort bakgrunden, hela eller vissa delar, från ett fotografi så är Clippingmagic.com en utmärkt molntjänst för detta. Man bara laddar upp sin bild, ritar med grön penna på den ungefärliga delen som man vill ska vara kvar, och med röd penna på den del som ska bort. Direkt känner redigeraren av vad man önskar ha kvar och gör det andra genomskinligt. I mitt exempel här nedan, som jag förresten spelat in med den utmärkta gratistjänsten Screenr, så tyckte jag att det var lite väl molnigt på himlen, så därför var min tanke att ta bort denna och ersätta med en klarblå, fin himmel. Kan det bli mycket enklare?

onsdag 15 maj 2013

Webbmagistern

När vi har arbetat med Sveriges karta använde jag Webbmagistern som komplement till blindkartorna vi arbetat med tillsammans med atlasen. Vi arbetade bland annat med landskapen och eleverna fick, för att kunna orientera var de olika landskapen ligger, träna på övningarna som heter Svenska landskap som finns under geografi. Eleverna tyckte att det var riktigt kul och inlärning är ju kul!

Webbmagistern är dock mer än svenska landskap, du finner övningar i samhällskunskap, svenska, franska, no och många fler. Webbmagistern är dessutom kompatibel med smartboards vilket är toppen då eleverna tillsammans kan lösa uppgifter eller att du som lärare leder övningen och gör den tillsammans med dina elever.


tisdag 14 maj 2013

Förkorta dina länkar

Om du inte tycker att bitly var något för dig och du vill prova något annat så finns http://korta.nu/ som du kan prova. Det använder du precis på samma sätt som bitly, kopiera adressen du vill förkorta och klistra in i rutan där det står din länk här och avsluta sedan med att trycka på knappen där det står korta. En mycket enkel match, även för dig som är nybörjare.



måndag 13 maj 2013

Tagxedo - skapa ordmoln utifrån nästan vad som helst


Wordle har det tidigare bloggats om och Tagxedo är en liknande tjänst. De påminner väldigt mycket om varandra men det finns ändå några skillnader. Till exempel så kan man med Tagxedo skapa ett ordmoln utifrån en sökning, man behöver alltså inte ha en direktlänk eller klistra in färdig text för att skapa molnet även om det naturligtvis går. Det finns också lite fler inställningsmöjligheter för hur molnet ska se ut, bland annat finns det rätt många olika former på molnet att välja mellan.



Exemplet här nedan är som ni ser hjärtformat och skapat utifrån sökningen Tagxedo.






söndag 12 maj 2013

Gör-det-själv, smartphonehållare för kamerastativ

Jag har tidigare visat hur man gör ett inspelningsbord för flipped classroom samt hur man på ett enkelt och billigt sätt utvecklar det bordet till att bli en inspelningsscen för Stop Motion-filmer.

Nu ska jag visa hur man tillverkar en smartphonehållare som man sätter fast på ett kamerastativ.
Du behöver:
  • Ett kamerastativ
  • En plastlåda i hårdplast
  • En skruv med tillhörande mutter, ca M5 i storlek
  • Resårband, typ snöre
  • Sittunderlag

Så här gör du:
  1. Kamerastativet har en liten skruv vars gängor sticker upp mot där det normalt sitter en riktig kamera. Då den skruven inte har vanliga gängor och antagligen är lite kort så behöver du montera bort den. Använd de verktyg som går åt men demolera inte kamerastativet, den skruven ska ersättas av en annan.
  2. Såga av plastlådans kanter så de blir ca 3cm höga. Titta under punkt 10 för att se hur det ska bli.
  3. Använd en märkpenna för att märka upp en rektangel på plastburken där ett hål ska tas så att kameran kan ta bilder. Tänk på att olika smartphones har kameran på olika ställen, därför måste rektangeln vara ganska bred. Hålet bör vara ca 3x6,5cm för att de flesta modeller ska passa. Jag har gjort mitt hål ca 3cm från överkanten på plastlådan.
  4. Använd borrmaskin och den mellanstora borren till att borra hål inuti den nyss ritade rektangeln. Borra hålen så nära varandra du kan längs linjen.
  5. Använd en kniv till att skära av den plast som blir mellan hålen och när hela plastbiten inne i rektangeln lossnar använder du filen till att snygga till så det blir raka kanter.
  6. Mät upp hur stor plastlådan är inuti och skär ut en lika stor bit ur sittunderlaget. Lägg den utskurna biten på plats i lådan och använd märkpennan till att, underifrån, rita på sittunderlaget genom rektangeln. Ta ur den utskurna biten och skär ut motsvarande kamerahål som i plastlådan utifrån det du nyss ritade.
  7. Använd märkpennan till att märka upp ett borrhål på mitten av de bägge kortsidorna på plastlådan. Borrhålet ska ha samma höjd över plastlådans botten som sittunderlaget är tjockt. Borra de två hålen med den lilla borren.
  8. Borra ett hål med ca 6mm diameter genom plastlådans långsidekant. Det är genom detta hål som plastlådan ska monteras fast i kamerastativet. Detta hål kan göras ganska nära öppningen för kameran.
  9. Montera nu plastlådan på kamerastativet utifrån det hål du borrade i steg 8.
  10. Lägg tillbaka sittunderlaget i plastlådan. Trä igenom resårbandet genom de båda hålen så det löper rakt över plastlådan. Knyt några knutar på samma ställe i ena änden. Sträck resårbandet och gör samma i andra knutar i andra änden, så att när det är klart ska resårbandet vara lite sträckt. För säkerhets skull gör du precis samma sak en gång till, så om ett resårband går av finns det ytterligare ett som håller smartphonen på plats. 
Klart! 

lördag 11 maj 2013

Tombola

Kanske behöver du och din klass lotta fram en representant, eller kanske ska ni lotta grupper eller samarbetspartners? Då är Random name selector någonting för dig. För in elevernas namn under change names, spara och dela - då får du en länk som du kan återanvända så att du slipper skriva in namnen flera gånger. Tryck sedan på go, då kommer namnen rulla precis som i en tombola och slumpmässigt väljer den ut ett namn. Skulle en elev sluta eller ska en elev bara bli lottad en gång tar du enkelt bort elevens namn genom att radera det.


fredag 10 maj 2013

Szoter, bra komplement till Awesome Screenshot

Awesome Screenshot, som presenterades i ett tidigare inlägg, är ett otroligt lättanvänt verktyg för den som vill förtydliga bilder med t.ex. pilar och text. Programmet har dock en nackdel och det är att det bara går att hämta in bilder från webbläsaren, men ibland vill man förtydliga egna bilder och då finns det inget smidigt sätt att få tillgång till dessa bilder i Awesome Screenshot.



Det är här som Szoter tar vid. Med Szoter har man möjlighet att ladda upp bilder, ta bild med sin webbkamera eller ta skärmdump på vad som helst, även det som är utanför webbläsaren (precis som med Screenr). Därefter har du samma möjligheter som i Awesome Screenshot att redigera bilden. När du är klar du spara filen till din hårddisk eller publicera den direkt på webben på Szoters egna servrar.


onsdag 8 maj 2013

Bambuser - gör din egen flipped classroom-film


Ett användarvänligt och enkelt program för att göra filmer till flipped classroom är Bambuser. Bambuser är en sida där du både kan streama och sända genomgångar live. Själv har jag aldrig provat, men en kollega till mig, på en annan skola i kommunen har gjort en hel del matematikfilmer med hjälp av Bambuser. Varför jag skriver om det, trots att jag inte provat, är att jag vill presentera ett smörgåsbord till er där ni sedan får finna era favoriter. Kanske är Bambuser något för dig att arbeta med? I och med att det går att livesända betyder det att du kan kommunicera med andra klasser och skolor, kanske kan eleverna redovisa redovisa för varandra. Det skulle också kunna vara så att du och en kollega samarbetar, och istället för att ni har varsin genomgång kan ni dela upp genomgångarna och delge varandras klasser i realtid.




 

tisdag 7 maj 2013

Gör-det-själv, Stop Motion-scen

Strax efter att jag hade byggt inspelningsbordet för Flipped Classroom så kom jag på tanken att det inte skulle vara speciellt svårt att utveckla bordet till en inspelningsscen för Stop Motion-film. Stop Motion är när man tar rätt många stillbilder av en scen, där man flyttar objektet eller objekten framför kameran ytterst lite mellan varje bild, därefter sätter man ihop bilderna till en film i datorn eller med hjälp av en app. Det enda som ytterligare krävs, gällande material, är:
  • skiva, t.ex. plyfa eller en gammal bordsskiva, minst lika stor som inspelningsbordets skiva och gärna ganska tjock så att man kan skruva ordentligt i den.
  • två vinkeljärn
  • 8-10st skruvar, 10-25 mm beroende på skivans tjocklek.
  • Eventuellt ett par brickor.
Gör så här:
  1. Mät upp centrumavståndet mellan de båda brädorna på undersidan av inspelningsbordet. Se bild under punkt 4.
  2. På den nya skivan, skruva fast vinkeljärnen tre centimeter från kanten, med vinkeln ut mot resten av skivan och med samma avstånd som du mätte upp i steg 1.
  3. När du gör Stop Motion vill du inte ha kameran centrerad över bordet så som hålet för kamerastativet  blev utmätt i inlägget gällande det. Nu vill vi ha kameran något närmare "scengolvet", därför borrar du ytterligare två hål ganska nära det första. På så vis får du tre olika nivåer att sätta kamerastativet i, vilket kan vara bra.
  4. Vänd nu upp hela inspelningsbordet med undersidan mot de två vinkeljärnen och skruva fast bordet i de två vinkeljärnen.
Klart! Eventuellt kan du behöva lägga något stöd under plastlådan för att hålla den på rätt plats eftersom det runda hålet kanske inte håller kamerastativet i ett fast grepp.



Vill man göra lite mer avancerad Stop Motion-film så kan man komplettera med några klargröna A3-ark alternativt ett grönfärgat matt (inte blankt) tyg och sätta fast på den nya skivan. Då får man en så kallad green screen som gör det möjligt att lägga till bakgrunder, fasta eller rörliga, i datorn i efterhand. Kan bli rätt häftiga resultat med det och jag lovar även eleverna tycker att deras film når en helt annan nivå med en sådan special-effekt! Återkommer med hur man går till väga för att spela in filmen i ett senare inlägg.

måndag 6 maj 2013

No-lärare, se hit!

Ska du läsa om människokroppen? Då är http://zygotebody.com/ något för dig. Där kan du men enkla knapptryckningar skala av ett lager i taget av människokroppen, du börjar med huden och när du plockat bort allt du kan återstår bara skelettet. Du kan se hjärna, hjärta, blodomlopp, muskler. Ja, näst intill allt som finns i människokroppen. Kanske kan eleverna själva få styra kontrollen och träna på de olika delarna som kroppen består av?







söndag 5 maj 2013

Samla dina länkar

Nu när vi arbetar mycket online blir det en hel del länkar att hålla koll på. Inte har jag dem i huvudet inte, nej, jag använder mig av Symbaloo. En enkel tjänst där du med några knapptryck och en kopiering av länken snabbt har en snygg överblick över dina länkar. Dessutom, har du googlekonto kan du lägga till Symbaloo från chrome webstorhttp://goo.gl/byjzh, då får du som en app i din chrome webläsare. Mycket smidigt! Nedan ser du en del av de länkar jag samlat i min Symbaloo.

lördag 4 maj 2013

Gör-det-själv, flipped classroom inspelningsbord

Alla skolor är ju inte bestyckade med en egen studio där man fritt kan spela in och redigera sina flipped classroom-alster. Istället försöker man få någon kollega att hålla i kameran eller också bygger man upp något provisoriskt som ska hålla kameran på rätt plats medans man spelar in.

I detta inlägg ska jag visa hur man med små medel fixar sitt eget inspelningsbord. Alltså ett inspelningsbord där kameran ligger horisontellt ovanför ett bord med ett papper du själv skriver på. Allt på din kropp förutom din hand slipper alltså vara med på bild.

Detta material behöver ni:

  • En gammal, trasig eller oanvänd, overheadprojektor. Armen med spegel/lins ska bli kamerastativ.
  • En plyfa-skiva, ca 40x50cm. Blir själva bordet.
  • Ett par meter virke, för stabilitet och hållare av kamerastativ.
  • En liten plastlåda i hårdplast, att lägga smartphonen i, den jag använder är 9x18cm.
  • En märkpenna. Att märka upp hål för kamera och borrhål i plastlådan.
  • Ett sittunderlag, för att skydda smartphonen.
  • Tunt resårband, typ som ett snöre, ca 50 cm. För att hålla fast smartphonen.
  • 6 st träskruvar, ca 50-55 mm långa.
  • 6 st träskruvar, ca 25 mm långa.
  • Eventuellt ett par skruvar med tillhörande mutter.


Dessa verktyg behöver ni:

  • Skruvmejsel alt skiftnyckel. För att avmontera overheadprojektorns arm (kamerastativet).
  • Bågfil. För att eventuellt göra plastburkens kanter lite lägre.
  • Borrmaskin + stor borr, ca 30mm. För att borra hålen som håller kamerastativet.
  • Borrmaskin + mellanstor borr, ca 7-8mm. För att borra hål i plastburken så kameran kan användas.
  • Borrmaskin + liten borr, ca 3mm. För att borra hålen som resårbandet ska gå igenom.
  • Kniv. För att få till hålet i plastlådan och skära sittunderlaget.
  • Fintandad fil. För att göra kanterna på plastlådan mindre vassa.


Då kör vi:
  1. Avmontera armen från overheadprojektorn. Ta även bort lins och spegel samt även den hållare i tjock plåt som linsen satt fast i. Vi vill bara ha ett horisontellt järn att skruva fast plastlådan i. Se bilder.


  2. Såga av plastlådans kanter så de blir ca 3cm höga. Titta under punkt 10 för att se hur det ska bli.
  3. Använd en märkpenna för att märka upp en rektangel på plastburken där ett hål ska tas så att kameran kan ta bilder. Tänk på att olika smartphones har kameran på olika ställen, därför måste rektangeln vara ganska bred. Hålet bör vara ca 3x6,5cm för att de flesta modeller ska passa. Jag har gjort mitt hål ca 3cm från överkanten på plastlådan.
  4. Använd borrmaskin och den mellanstora borren till att borra hål inuti den nyss ritade rektangeln. Borra hålen så nära varandra du kan längs linjen.
  5. Använd en kniv till att skära av den plast som blir mellan hålen och när hela plastbiten inne i rektangeln lossnar använder du filen till att snygga till så det blir raka kanter.
  6. Mät upp hur stor plastlådan är inuti och skär ut en lika stor bit ur sittunderlaget. Lägg den utskurna biten på plats i lådan och använd märkpennan till att, underifrån, rita på sittunderlaget genom rektangeln. Ta ur den utskurna biten och skär ut motsvarande kamerahål som i plastlådan utifrån det du nyss ritade.
  7. Kontrollera hur du bäst kan montera plastlådan på projektorarmen som du avmonterade i steg 1. Förhoppningsvis har du två hål i den du kan använda, annars måste du borra dessa själv. Märk noga upp och borra motsvarande hål i plastlådan, men vänta med att sätta fast den i armen. Se bild.
  8. Använd märkpennan till att märka upp ett borrhål på mitten av de bägge kortsidorna på plastlådan. Borrhålet ska ha samma höjd över plastlådans botten som sittunderlaget är tjockt. Borra de två hålen med den lilla borren.
  9. Montera nu plastlådan på armen utifrån de hål du borrade i steg 7.
  10. Lägg tillbaka sittunderlaget i plastlådan. Trä igenom resårbandet genom de båda hålen så det löper rakt över plastlådan. Knyt några knutar på samma ställe i ena änden. Sträck resårbandet och gör samma i andra knutar i andra änden, så att när det är klart ska resårbandet vara lite sträckt. För säkerhets skull gör du precis samma sak en gång till, så om ett resårband går av finns det ytterligare ett som håller smartphonen på plats. Slutgiltig bild på modifierad plastlåda samt densamma monterad på projektorns arm.


  11. Såga tre brädbitar i samma längd som din plyfaskiva är hög (när den ligger ner). Ju snyggare brädbitarna är desto bättre, de bör vara ca 25mm tjocka. Mina brädbitar blir då ca 40 cm långa.
  12. Lägg en av brädbitarna kant i kant på undersidan av plyfaskivans högra del, en annan av brädbitarna på samma sätt, kant i kant, på översidan av plyfaskivans högra del. Använd 6 stycken 55 mm skruvar till att skruva fast de båda brädbitarna i plyfaskivan. Se bild
  13. Använd 6 stycken 25 mm skruvar till att skruva fast den sista brädbiten kant i kant på undersidan av plyfaskivans vänstra del. Skruva uppifrån genom plyfaskivan och ner i brädan. Se bild.
  14. Mät nu projektorarmens tjocklek från hörn till hörn (om den är fyrkantig), och gå till slöjdsalen och låna motsvarande storlek på träborr.
  15. Måtta med armen (kamerastativet) utefter den högra brädan så att du ser vid vilken position själva kamerahuvudet är centrerat i höjdled och märk ut med en penna på brädan var den punkten är. Borra ett hål rakt igenom båda brädorna och plyfaskivan. Jag har borrat tre hål för att kunna ha kameran på olika positioner ovanför bordet.
  16. Sätt i armen, kamerastativet, i hålet och ditt inspelningsbord är klart. Ta fram några bordslampor så det blir bra belysning, lägg en Smartphone i plastlådan och sätt igång och spela in.
Lycka till!

fredag 3 maj 2013

Att använda neat chat i undervisningen

Jag provade att lägga upp en so-lektion med neat chat för ett tag sedan. Eleverna fick några frågor av mig som de skulle diskutera och komma fram till vad de tyckte, i detta fall handlade lektionen om demokrati. Hos  eleverna har jag sällan skådat större arbetsglädje och entusiasm, vi hade en superrolig lektion tillsammans. Jag hade delat in eleverna i grupper och tilldelat varje grupp ett chattrum där även jag ingick. Jag kunde således hänga med och ställa frågor till eleverna under tiden de arbetade med sina uppgifter vilket var mycket spännande även för mig. Avslutningsvis kunde jag skriva ut alla chattar, så att jag kan spara och gå tillbaka och se hur eleverna tänker och argumenterar.

Arbetssättet var mycket spännande, dock kan jag i efterhand inte vara 100% nöjd då mitt syfte med lektionen inte uppfylldes till fullo. Mitt syfte var att jag skulle examinera eleverna genom detta, på det arbetsområde vi arbetat med, det gick inte. Flera orsaker kan finnas till detta, det var ett nytt arbetssätt, eleverna hade aldrig mött det tidigare. Det kan också handla om att instruktionerna jag gav var för vaga, trots att de fått se och läsa en matris innan, vad det var som förväntades av dem. Däremot fanns det en massa annat som jag inte hade tänkt på som infriades, dels fick eleverna lära sig ett nytt arbetssätt, de fick träna på att anpassa sitt språk, de fick träna på att argumentera för sin sak.

Det jag kan konstatera är att det finns mycket att utveckla med neat chat, jag ser det som en utmaning att använda det. Det är ett lärande även för mig det här året, vi har haft datorerna sedan i januari och ska vi bli framgångsrika då måste vi våga göra misstag, misslyckanden. För även om jag blev missnöjd med syftet är jag ändå nöjd att hitta ett arbetssätt som går att utveckla och göra något riktigt bra av.

För att utvärdera lektionen gjorde jag i ordning en answergarden på http://answergarden.ch/ där jag ställde frågan hur det var att ha lektion på det här sättet och nedan ser ni svaren. Dels ser ni lite egenpåhittade ord, eleverna tycker det är toppen att prova och utveckla språket, ni ser en del som tycker att arbetssättet var svårt men de flesta tyckte att det var roligt.

torsdag 2 maj 2013

Utvärdera med answergarden

För att göra en kort utvärdering av någonting vi gjort i klassrummet brukar jag använda mig av Answergarden. Det är ett väldigt enkelt utvärderingsverktyg. Jag startar en answergarden genom att trycka på knappen Create AnswerGarden, sedan får man skriva in sin fråga - vilken kan vara vilken som helst. Sedan är det bara att kopiera länken och maila ut den till de du vill ska göra utvärderingen. När eleverna utvärderar är det sedan bara att uppdatera sidan så kommer deras utvärderingar upp huller om buller. Bra att veta är att eleverna bara har ett visst antal tecken som de kan använda i sin utvärdering, alltså att de bara får använda ett visst antal bokstäver när de skriver. Du finner answergarden på  http://answergarden.ch/