- skiva, t.ex. plyfa eller en gammal bordsskiva, minst lika stor som inspelningsbordets skiva och gärna ganska tjock så att man kan skruva ordentligt i den.
- två vinkeljärn
- 8-10st skruvar, 10-25 mm beroende på skivans tjocklek.
- Eventuellt ett par brickor.
Gör så här:
- Mät upp centrumavståndet mellan de båda brädorna på undersidan av inspelningsbordet. Se bild under punkt 4.
- På den nya skivan, skruva fast vinkeljärnen tre centimeter från kanten, med vinkeln ut mot resten av skivan och med samma avstånd som du mätte upp i steg 1.
- När du gör Stop Motion vill du inte ha kameran centrerad över bordet så som hålet för kamerastativet blev utmätt i inlägget gällande det. Nu vill vi ha kameran något närmare "scengolvet", därför borrar du ytterligare två hål ganska nära det första. På så vis får du tre olika nivåer att sätta kamerastativet i, vilket kan vara bra.
- Vänd nu upp hela inspelningsbordet med undersidan mot de två vinkeljärnen och skruva fast bordet i de två vinkeljärnen.
Klart! Eventuellt kan du behöva lägga något stöd under plastlådan för att hålla den på rätt plats eftersom det runda hålet kanske inte håller kamerastativet i ett fast grepp.
Vill man göra lite mer avancerad Stop Motion-film så kan man komplettera med några klargröna A3-ark alternativt ett grönfärgat matt (inte blankt) tyg och sätta fast på den nya skivan. Då får man en så kallad green screen som gör det möjligt att lägga till bakgrunder, fasta eller rörliga, i datorn i efterhand. Kan bli rätt häftiga resultat med det och jag lovar även eleverna tycker att deras film når en helt annan nivå med en sådan special-effekt! Återkommer med hur man går till väga för att spela in filmen i ett senare inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar